REZULTATI Z LIKOVNEGA PODROČJA – Osnovna šola Franceta Bevka Ljubljana

Šolsko leto 2021/22:

……….

Šolsko leto 2020/21:

………………..

Šolsko leto 2019/20:

Likovni natečaj DOVOLJ IMAM POKANJA!

Odsek za projekte na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje na MOL je v sodelovanju s Policijo izvedel likovni natečaj z naslovom »Dovolj imam pokanja«. Natečaj je bil namenjen učencem 2. triade in v njegovem okviru je učenka naše šole, Kristina Knez iz 6.b, ki je bila tudi nagrajenka, razmišljala o nesmiselni uporabi pirotehničnih sredstev in to upodobila v likovnem delu. S svojimi sošolci se je 27. 2. 2020 udeležila podelitve nagrad v Kinu Dvor, kjer so si ogledali še mladinski film.

LAMPIJONI V PARKU ZVEZDA

V šolskem letu 201972020 so pri oblikovanju lampijona sodelovali učenci sedmih in devetih razredov, ki obiskujejo izbirni predmet likovno snovanje I in III ter učenci 2. skupine 7.a, ki obiskujejo pouk tehnike in tehnologije. Več o tem pa TUKAJ.

REGIJSKA RAZSTAVA “V objemu zvoka in slike”

Učenka naše šole, lanskoletna devetošolka Ana Kerševan, je bila s svojo mentorico, učiteljico likovne umetnosti Petro Novak Trobentar, vabljena na regijsko razstavo mladih likovnih ustvarjalcev “V objemu zvoka in slike”. Vabljeni likovni ustvarjalci in njihovi mentorji so v torek, 1. oktobra 2019, ob 18. uri v Humekovi galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični po prireditvi prejeli priznanja za izbor na regijsko razstavo ter drobno pozornost, ki jo je pripravila Občina Ivančna Gorica. Več o tem pa TUKAJ.

TEDEN MOBILNOSTI 2019 – “Gremo peš”

Odbor za načrtovanje in izvedbo Evropskega tedna mobilnosti 2019 z Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na MOL, s sloganom “Gremo peš”, je razpisal likovni natečaj, ki se ga je udeležila skupina devetošolcev in izdelala simpatične animacije s sloganom “Gremo peš”. Njihova mentorica Petra Novak Trobentar je animacije združila v kratek video, za katerega so v torek, 17. 9. 2019, prejeli glavno nagrado v svoji kategoriji. Video je bil od 17. do 22. septembra 2019 predstavljen v Steklenem atriju Mestne hiše.

Šolsko leto 2018/19:

– V letošnjem šolskem letu so pri oblikovanju lampijona sodelovali učenci osmih in devetih razredov, ki obiskujejo izbirni predmet likovno snovanje II in III. Otroci so bili pri delu motivirani, saj z likovnim izdelkom zastopajo svojo šolo in prispevajo k lepši Ljubljani. Več o tem pa TUKAJ.

– Na 21. mednarodnem grafičnem bienalu otrok in mladih v Torunu na Poljskem so našteli 10128 del iz 45 držav. Za razstavo so izbrali 969 grafik iz 39 držav, med katerimi so izbrali tudi dela otrok iz Slovenije in učenci naše šole so bili edini sodelujoči iz Ljubljane. Dve grafiki štirih učencev sta bili izbrani za razstavo. Priznanje za sodelovanje na razstavi so prejeli: Alen Seferović in Matija Budja iz letošnjega 8. a ter Miha Kosanc in Lenart Peternel  iz letošnjega 8. b. Več o tem pa TUKAJ.

– V šolskem letu 2018/19 so na Mestni občini Ljubljana z Oddelka za predšolsko vzgojo ponovno razpisali likovno – literarni natečaj z naslovom »Petarda je nevarna«, ki je bil namenjen učencem osnovnih šol. V njegovem okviru so učenci razmišljali o nesmiselni uporabi pirotehničnih sredstev in to upodobili v likovnem izdelku ali spisu. Strokovna komisija, imenovana za namen izvedbe nagradnega natečaja »Petarda je nevarna«, je izbrala tudi likovni izdelek Katje Javornik, učenke OŠ Franceta Bevka, iz 8. a, v katerem sporoča, da petarde niso moteče le za ljudi, ampak tudi za živali, ki se ob pokanju močno prestrašijo in zmedejo. Več o tem pa TUKAJ.

– S Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz Ljubljane so učence osmih in devetih razredov povabili na prvi mednarodni natečaj za najizvirnejšo kreacijo oblačila za valeto 2019. Na natečaj je februarja 2019 prispelo skupaj 274 skic, med katerimi so bile tudi idejne skice naših štirih deklet, ki obiskujejo izbirni predmet likovno snovanje 2. To so: Ela Razpet, Katja Javornik, Eva Jeklin in Pia Pleško, vse iz 8. a razreda. Komisija je izbrala tudi pet izvirnih predlogov oblačil za valeto in ena izmed njih je bila kreacija učenke OŠ Franceta Bevka Ele Razpet iz 8. a razreda, ki je vabljena na ogled modne revije. Več o tem pa TUKAJ.

Šolsko leto 2017/18:

Na likovnem natečaju, ki sta ga organizirala Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti koordinacija JSKD Osrednja Slovenija in 3. program Radia Slovenija –ARS (Uredništvo igranega programa), so izbrali tudi likovni deli dveh učenk naše šole, ki sta se udeležili skupinske regijske razstave 15. maja 2018, ob 18. uri, v Galeriji Hiša sonca v Logatcu. To sta bili devetošolka LEA ŠPAROVEC in osmošolka GAJA KREŠEVIČ CIMPERMAN. Izbrana likovna dela so bila reproducirana tudi v spremljajočem katalogu. Več o tem pa TUKAJ.

– Na likovnem natečaju “Drevo” na OŠ Šturje v Ajdovščini so sodelovali tudi lanski devetošolci iz naše šole in prejeli pohvalo (Srebrno priznanje) za kolekcijo. Pohvalo (Srebrno priznanje) je za svoj likovni izdelek prejel tudi lanski devetošolec Adam Tomas Škulj. Več o tem pa TUKAJ

Likovni natečaj “Together” na Finskem

Učenci, ki so v šolskem letu 2016/17 obiskovali likovni krožek, so sodelovali na 16. otroškem mednarodnem likovnem natečaju na Finskem (16TH international art exhibition fot children in Finland) z naslovom »Skupaj« (»Together«).

Na natečaj je bilo poslanih približno 6.800 likovnih del iz 66 držav. Likovni strokovnjaki so izbrali 670 del likovnih izdelkov učencev, ki so prejeli diplome. Tudi učenec naše šole OLIVER DOBOVŠEK, ki letos obiskuje 5.a razred, je prejel diplomo za svoj likovni izdelek. Več o tem pa TUKAJ.

– Novoletna okrasitev z lampijoni, ki so jih poslikali učenci, je bila običajno v Zvezda parku. Letos je bil Zvezda park namenjen drsališču in ureditvi povezani z njim, zato so na Mestni občini Ljubljana izbrali novo lokacijo od Zoisove ceste po Grudnovem nabrežju do Špice.

Pod okriljem programa »December 2017 v Ljubljani« so nas z MOL povabili na druženje učencev in mentorjev ljubljanskih osnovnih šol, ki smo sodelovali pri izdelavi lampijonov. Učenci, ki v letošnjem šolskem letu obiskujejo izbirni predmet likovno snovanje, so se v četrtek, 21. decembra 2017, z učiteljico likovne umetnosti udeležili srečanja v Parku Špica. Več o tem pa TUKAJ.

REZULTATI Z LIKOVNEGA PODROČJA ter izbirnih predmetov MULTIMEDIJA in VZGOJA ZA MEDIJE

Šolsko leto 2016/17:

Likovni in drugi natečaji

– Pri izdelavi mask so sodelovale učenke in učenci, ki so obiskovali izbirni predmet likovno snovanje 1 in 2, nekateri učenci pa so maske tudi nosili in tako na Zmajevem karnevalu, ki je bil na pustno soboto, 25. februarja 2017, zastopali našo šolo. Tema karnevala so bili »Slovenski literarni junaki«. Več o tem pa TUKAJ.
– V okviru programa »December 2016 v Ljubljani« so učenci, ki so obiskovali izbirni predmet likovno snovanje, poslikali lampijon v božično-novoletnem ornamentu. Več o tem pa TUKAJ.
– Učenci likovnega krožka so sodelovali na natečaju »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«, ki ga je organiziralo podjetje Medex v partnerstvu s podjetjem Hofer, in novembra 2016 izdelali novoletno smrečico iz recikliranih okraskov.
– Učenci, ki so obiskovali izbirni predmet multimedija, so aprila 2017 sodelovali na nagradnem natečaju za strip in animacijo, ki ga je organiziralo italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger.
– Devetošolci so maja 2017 s svojimi likovnimi izdelki sodelovali na 31. Viškem likovnem salončku na Osnovni šoli Vič.
– Učenci 7.b so marca 2017 sodelovali z likovnimi izdelki na likovnem eko natečaju, v organizaciji revije National Geographic Junior.
– Učenci, ki so obiskovali likovni krožek, so sodelovali na 16. mednarodnem likovnem natečaju na Finskem (16TH international art exhibition fot children in Finland) z naslovom Together. Več o tem pa TUKAJ.
– Osnovna šola Šturje iz Ajdovščine je maja 2017 organizirala že 10. likovni natečaj na temo »Drevo«, katerega so se udeležili devetošolci iz naše šole.
– S 169 likovnimi izdelki učencev naše šole smo sodelovali v projektu »Skupaj smo večji«, v okviru katerega so otroci iz Slovenije ustvarjali največjo sestavljeno risbo na svetu. Risali in slikali so na izbrano temo To sem jaz – to smo mi, izdelke pa smo maja 2017 poslali na OŠ Brezovica.
– Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – koordinacija Osrednja Slovenija in 3. program Radia Slovenija – ARS (Uredništvo igranega programa) sta povabila k sodelovanju učence tretje triade osnovnih šol Osrednje Slovenije na likovni natečaj “Zakaj je polje jezero”. Z učenci smo pri likovnem snovanju 1 likovno upodabljali po zvočnem zapisu istoimenske radijske igre. Likovna izdelka dveh učencev 7.b sta bila uvrščena na razstavo. Več o tem pa TUKAJ.
– Sedmošolci so se udeležili likovnega natečaja za izvirno otroško likovno delo z naslovom »Kakšen je zame boljši svet?«, ki ga je razpisala Mestna občina Slovenj Gradec v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti.
– Odbor za načrtovanje in izvedbo Evropskega tedna mobilnosti 2017 je razpisal likovni natečaj na temo »Za okolje poskrbimo – skupaj se peljimo!«, na katerem so sodelovali učenci likovnega krožka.

Šolsko leto 2015/16:

Likovni natečaji

 • Učenci likovnega krožka in učenci 3. razreda so novembra 2015 sodelovali na likovnem natečaju „Deluj eko – ohrani čebelo in smreko“ in izdelali dve novoletni smrečici iz recikliranih okraskov.
 • Decembra 2015 so v projektu „Petarde? Ne hvala!“ sodelovali učenci obeh skupin likovnega krožka.
 • Osmošolci so maja 2016 sodelovali na 30. Viškem likovnem salončku na OŠ Vič s svojimi likovnimi izdelki.
 • Devetošolka Maša Lavrič je junija 2016 na likovnem natečaju „Moja domovina – Od zrna do kruha“ prejela priznanje za kiparski likovni izdelek.
 • Učenci 5.a in likovnega krožka so junija 2016 sodelovali na likovnem natečaju „Zrak in mobilnost“. Rezultati bodo znani šele v naslednjem šolskem letu.
 • Učenci 5.a so junija 2016 sodelovali tudi na likovnem natečaju za izvirno otroško likovno delo na temo „Čarobni fižolček“. Rezultati bodo znani šele v naslednjem šolskem letu.

SODELOVANJE NA PODROČJU IZBIRNEGA PREDMETA VZGOJA ZA MEDIJE – TELEVIZIJA v šolskem letu 2015/16:

Natečaj Safe.si

Na natečaju Safe.si z naslovom »Puščamo prijazne digitalne odtise – ustavimo spletno trpinčenje!« so sodelovali tudi učenci, ki so obiskovali izbirni predmet vzgoja za medije – televizija, z video predstavitvami:

– Klemen Franko iz 7.b – »Starši lahko pomagajo«

– David Sedmak iz 7.b – »Spletno trpinčenje«

– Tim Trobec iz 8.a – »Spletni bonton«

– Miha Topličar iz 8.a – »Sovražni govor«

– Nemanja Mitrović iz 9.a – »Zasvojenost z računalnikom«

Natečaj Inovativnost in ustvarjalnost mladih za prihodnost domovine

Zavod RS za šolstvo je skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter z Uradom Vlade RS za komuniciranje v sklopu obeležitev 25. obletnice samostojnosti države v marcu 2016 objavil razpis »Inovativnost in ustvarjalnost mladih za prihodnost domovine«. Natečaj je bila priložnost za predstavitev raznolikih aktivnosti in prireditev.

S predstavitvijo prispevkov in izdelkov so tudi naši učenci, ki so obiskovali izbirni predmet vzgoja za medije – televizija, pokazali svoj odnos do domovine, pa tudi inovativnost, ustvarjalno energijo in znanje.

Izbrana je bila tudi naša multimedijska predstavitev, ki je, poleg drugih sodelujočih in izbranih, objavljena na spletni strani ZRSŠ in spletnih straneh, namenjenih počastitvi 25-letnice države.

Izbrani prispevki na natečaju 25 let samostojnosti Slovenije

Naša video predstavitev

Pri predstavitvi so sodelovali naslednji učenci in vsak od njih je imel svoje področje:

Klemen Franko in David Sedmak iz 7.b sta predstavila osnovne geografske podatke Slovenije.

Tim Trobec in Miha Topličar iz 8.a sta predstavila slovenščino. Jan Luka Balažic iz 8.a je predstavil grb, Stela Zejnič iz 8.a himno, Ferdis Abdić iz 9.a pa zastavo. Aleksandar Avrić iz 8.b je predstavil praznike v Sloveniji, Nemanja Mitrović iz 9.a pa slovenske kovance.

Šolsko leto 2014/15:

Likovni in drugi natečaji

 • Aprila 2015 smo z učenci, ki so obiskovali izbirni predmet Multimedija, sodelovali na 4. Mladinskem festivalu turističnega videospota na OŠ Bogojina. Prireditve sem se udeležila tudi jaz in učenec Vid Višnjei s starši. Vsi sodelujoči so prejeli priznanje za sodelovanje.
 • Novembra 2014 smo sodelovali na 17. bienalu otroške grafike na temo Razgibane zgodbe«. Sodelovali so učenci 8.b, rezultati pa bodo znani v naslednjem šolskem letu.
 • Učenci likovnega krožka 1. in 2. razreda so z likovnimi izdelki sodelovali na razstavi 8. mednarodnega likovnega natečaja »Igraj se z mano«. Priznanje za sodelovanje na razstavi sta prejela Tit Eiselt iz 2.a in Gabrijel Montanič iz 2.b.
 • 14 učencev 5.b razreda je sodelovalo na 19. mednarodnem likovnem natečaju Likovni salonček na OŠ Vič in pohvalo za likovni izdelek je prejel Matic Jontez.
 • Na OŠ Mirana Jarca smo razstavljali likovne izdelke učencev predmetne stopnje na razstavi z naslovom Od risbe do slike.

Tudi letos smo se odločili in prijavili svojo udeležbo na tradicionalnem Zmajevem karnevalu v Ljubljani, ki se je začel na pustno soboto, 14. februarja 2015, ob 11. uri. Več o tem pa TUKAJ

Šolsko leto 2013/14:

Likovni in drugi natečaji

– Foto natečaj »BISTVO OČEM SKRITO, SRCU ODKRITO«, VII. tradicionalna vseslovenska osnovnošolska razstava fotografij, Celje, november 2013. Priznanje za zbrano fotografijo je prejela Nika Hasler iz 8.a
– 6. mednarodni festival podvodnega filma in videa »Sprehodi pod morjem«, Priznanje sta prejela Tim Jurca in Aleks Kline iz 5.a
– Na pobudo OŠ Ivana Tavčarja Gorenja in v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije so razpisali likovni natečaj v TEDNU RDEČEGA KRIŽA (8. 5. – 15. 5. 2014), z naslovom OTROCI POMAGAJO OTROKOM – MOJA RDEČEKRIŽARSKA ZGODBA. Sodelovali sta učenki likovnega krožka Jelena Milivojević iz 2b in Eva Veljkovič Hirsch iz 2.a.
– Likovni natečaj v umetnosti in oblikovanju Doodle 4 Google na temo »Slovenija in jaz«. Sodelovali so: David Champaigne iz 8.a, Jan Hohnjec iz 8.a, Kristjan Fortuna iz 8.b, Luna Keček Natlačen iz 9.b, Peter Novak iz 9.a, Vid Visnjei iz 7.a in Vito Jančan iz 8.b.
– Likovni natečaj »Mali princ« – izdelali so maketo šole. Sodelovalo vseh 22 učencev 6.a
– Natečaj Sirikt 2014 Kakšno šolo si želim? je združeval različne komponente (besedo, zvok, sliko, kolaž, fotomontažo in računalniško obdelavo) v eno, celovito zgodbo, ki bo prikazovala predstavo avtorja (ali skupine avtorjev) o šoli prihodnosti. Sodelovalo je 10 učencev izbirnega predmeta Vzgoja za medije in si prislužili glavno nagrado – interaktivno tablo: Vid Višnjei iz 7.a, David Champaigne iz 8.a, Marko Urbanč iz 8.b, Miha Božnar iz 9.a, Juš Česenj iz 9.a, Benjamin Kralj iz 9.a, Peter Novak iz 9.a, Luna Keček Natlačen iz 9.b, Nik Knaus Vovko iz 8.a in Jakob Pipan iz 8.b.
– 19. internacionalni bienale otroške grafike – Torun, Poljska. Sodelovalo je vseh 16 učencev 7.b.

Na naši šoli smo se tudi letos odločili in prijavili svojo udeležbo na tradicionalnem Zmajevem karnevalu v Ljubljani, ki je bil na pustno soboto, 1. marca 2014, ob 11. uri. Organizator karnevala je bila Mestna občina Ljubljana in Lutkovno gledališče. Več o letošnjem Zmajevem karnevalu in naših učencih preberite TUKAJ.

Šolsko leto 2012/13:

Tema letošnjega Zmajevega karnevala je bila “okroglo”, več o Zmajevem karnevalu z naše šole preberite TUKAJ

Mentorica vseh zgoraj omenjenih natečajev in tekmovanj: Petra Novak Trobentar

(Skupno 907 obiskov, današnjih obiskov 1)