Letošnjo pomlad smo bili na naši šoli še posebej aktivni na področju skrbi za naš planet. 22. marca smo  obeležili Svetovni dan voda. Učenci razredne stopnje so razmišljali o tem, kako bi v vsakodnevnem življenju lahko varčevali z vodo. Na vsako kapljico so napisali svoje razmišljanje ali svojo idejo.

V veliki avli smo pripravili razstavo, ki nas je opominjala na to, kako pomembna je pitna voda v našem življenju in kako spoštljivo moramo ravnati z njo. Izvedli smo tudi natečaj za najboljši piktogram, ki bo opozarjal učence, naj skrbno ravnajo s pitno vodo.

Na svetovni dan Zemlje smo na razredni stopnji izvedli »Eko dan«, in sicer pod naslovom »Voda je naše bogastvo«. Uvodoma so učenci izvedeli veliko zanimivosti o vodi, na primer, da je voda nujen pogoj za življenje na Zemlji ter da je na našem planetu sladke vode le še nekaj manj kot tri odstotke, dostopne pa še precej manj. V okviru projekta Ekobranje za ekoživljenje smo nato prebrali slikanico z naslovom Čas brez vode, poučno pravljico, v kateri problem pomanjkanja pitne vode reši kar Kralj Matjaž. V drugem delu dneva pa so učenci naredili čistilno napravo, izdelovali izdelke iz odpadne embalaže in plakate ter delali poskuse z vodo.

Učitelji predmetne stopnje so na Svetovni dan Zemlje pripravili dan dejavnosti z ekološko vsebino za vse učence od 6. do 9. razreda. Učenci so imeli delavnice, katerih temeljni cilj je bil vzpodbuditi zavedanje, da za kakovostno življenje v prihodnosti potrebujemo zdrav planet, da bo potrebno še bolj zaščititi ekosisteme in reševati podnebne krize, da je biološko znanje temelj za medicino, veterino, farmacijo, kmetijstvo, gozdarstvo, živilsko tehnologijo, tudi biotehnologijo in seveda ekologijo ter da moramo vsi skupaj še več vlagati v kvalitetno življenje na Zemlji.

Pripravili so tudi razstavo v veliki avli.  V ospredju je bila lutka – najstnica, ki jo skrbi za naš planet. Čeprav je zelo zaskrbljena, ostaja optimistična –  ohranja namreč upanje, da bodo sedanja in prihodnje generacije znale poiskati rešitve za okoljske izzive, s katerimi se soočamo. 

Zapisala: Barbara Rebec Smrdel, kordinatorica Ekošole

Nekaj fotografij lahko pogledate TUKAJ.

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)